Veilige voeding tijdens koningsdag

Wanneer u voeding verwerkt of verkoopt moet u voldoen aan de warenwet. Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleren bij bedrijven of organisaties of ze voldoen aan deze wetgeving. Ook tijdens koningsdag zijn de inspecteurs vaak op pad om te controleren of de voeding veilig is. Om te voldoen aan de wetgeving kunt u een eigen HACCP-plan maken of werken volgens één van de Hygiënecodes.

Wanneer u voeding verkoopt wilt u natuurlijk voorkomen dat er iemand een voedselbesmetting krijgt. Om dit te voorkomen volgt u de hygiëneregels uit de Hygiënecode waar u mee werkt. Denk goed na over de eventuele risico’s bij het product dat u verwerkt of verkoopt. Soms kunt u al maatregelen nemen om de risico’s op een voedselbesmetting te verkleinen. Wanneer u gebruik maakt van rauwe producten is er vaak een groter risico op een voedselbesmetting dan bij voorgegaarde producten.

10 tips voor veilige voeding tijdens koningsdag

Volg onderstaande tips om snel te voldoen aan de belangrijkste hygiëneregels tijdens koningsdag.

  1. Zorg voor voldoende kennis.
    Zorg dat iedereen die voeding verwerkt of verkoopt voldoende kennis heeft over voedselveiligheid. Dit kan door werkinstructies uit de Hygiënecode te lezen of volg bijvoorbeeld een training of e-learning.
  2. Was goed uw handen.
    Een slechte persoonlijke hygiëne is één van de belangrijkste oorzaken van een voedselbesmetting. Zorg voor een handenwasgelegenheid met voldoende zeep en water. Droog uw handen af met papieren doekjes of met een eenmalig te gebruiken handdoek.
  3. Controleer de temperatuur van de producten.
    Wanneer producten te warm of te koud zijn kunnen micro-organismen, zoals bacteriën, snel delen. Zorg dat gekoelde producten kouder dan 7 °C, warme producten tijdens uitgifte warmer dan 60 °C en warme producten na bereiden warmer dan 75 °C zijn. Zorg dat producten zodra ze uit de koeling worden gehaald binnen twee uur zijn opgegeten of gooi ze anders weg. Twijfel je over de producten? Meet ze dan met een goede thermometer. Een goede thermometer wijkt niet te veel af (max 0,5 tot 1 °C), dat kan je controleren door kokend water (100 °C) en ijswater (0 °C) te meten.
  4. Voorkom kruisbesmetting.
    Kruisbesmetting is het besmetten van een product met micro-organismen nadat het al vrij is gemaakt van micro-organismen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer u een vleestang voor rauw vlees gebruikt voor het oppakken van vlees dat al bereid is. Kruisbesmetting kan ook voorkomen bij het gebruiken van een besmette snijplank.
  5. Dek eten tussendoor zoveel mogelijk af.
    Tijdens koningsdag serveert u producten wellicht buiten. Voorkom dat het eten besmet raakt met vuil, bijvoorbeeld doordat er iets in waait. Werk bijvoorbeeld achter een vitrine en dek producten die u niet gebruikt af.
  6. Informeer over allergenen.
    Zorg dat de klant kan zien dat allergeneninformatie beschikbaar is, bijvoorbeeld met een bordje. Informeren mag mondeling of schriftelijk. Zorg wel dat er van elk product dat u verkoopt allergeneninformatie schriftelijk aanwezig is.
  7. Houd uw werkomgeving schoon.
    Voorkom dat levensmiddelen in aanraking komen met vuile materialen of oppervlakten. Maak regelmatig de werkplek schoon met een daarvoor bedoeld schoonmaakmiddel. Voorkom daarbij wel dat schoonmaakmiddelen in het eten terecht komt.
  8. Voer afval op de juiste manier af.
    Voorkom dat afval het eten kan besmetten, bijvoorbeeld bij het legen van een afvalbak. Werk bij voorkeur met een afgesloten afvalbak met een voetpedaal.
  9. Houd huisdieren of plaagdieren op afstand.
    Dieren zoals vogels, muizen, vliegen of honden kunnen het eten besmetten. Zorg dat ze niet in de buurt kunnen komen van de voeding. Bewaar eten goed afgesloten en buiten bereik.
  10. Iets niet in orde? Neem maatregelen.
    Maak aantoonbaar dat u werkt met een HACCP-plan of Hygiënecode. In elke Hygiënecode zitten HACCP-registraties. Zorg dat u deze ingevuld en beschikbaar hebt. Mocht er iets niet in orde zijn, onderneem actie en noteer dan wat u hebt gedaan om dit op te lossen.

Wie moet voldoen aan de hygiëneregels?

Wanneer u een professioneel bedrijf hebt is het logisch dat u geen risico’s wilt lopen met de voedselveiligheid. U bent mogelijk niet alleen tijdens koningsdag, maar het gehele jaar door met de hygiëneregels actief aan de slag. Van een voedselbesmetting kan iemand ernstig ziek worden, dit kan zelfs dodelijke gevolgen hebben. Dus ook wanneer u eenmalig of als particulier eten verkoopt moet u voldoen aan de hygiëneregels.

Gebruik je zintuigen!

Bent u tijdens koningsdag een bezoeker van een marktkraam of foodtruck? Controleer met behulp van uw zintuigen of het eten en drinken veilig is. Kijk, ruik en proef. Ziet de locatie er netjes uit en heeft de voeding de juiste kleur? Ziet het eten er gaar uit en is het niet aangebrand? Ruikt het eten zoals je verwachten zou? Is koud eten echt koud en warm eten echt heet? Tot slot kunt u nog proeven.

Gerelateerde producten