Veilige paaseieren
Bij gekleurde eieren die je in de winkel koopt, loop je geen enkel risico dat de kleurstof door de eierschaal dringt. Bij gebruik van speciale eierverf of viltstiften speciaal voor eieren kunnen gekookte zelfgeschilderde paaseieren veilig worden gegeten. Ook gewone viltstift is veilig. Wanneer waterverf of vingerverf voor kinderen wordt gebruikt, kan het ei wat kleurstof opnemen. Het gaat echter om een zo kleine hoeveelheid dat het niet schadelijk is voor de gezondheid. Een andere veilige keuze is het gebruik van kleurvloeistoffen of gels die ook gebruikt worden bij het decoreren en kleuren van bijvoorbeeld taarten.
Natuurlijke verf
Wie met Pasen zelf eieren beschildert, kan die dus vervolgens met een gerust hart opeten, ook wanneer de verf door de schaal heen is gedrongen. Wil je toch helemaal op safe spelen, verf je paaseieren dan met natuurlijke verf zoals rode kool, koffie en spinazie of kruiden!
Klaarmaken en bewaren van gekookte eieren
Bewaar rauwe eieren in de koelkast om het risico met bijvoorbeeld een salmonellabesmetting te verkleinen. Bovendien drogen de eieren minder snel uit in de koelkast als ze in de doos worden bewaard. Met de punt naar beneden blijven eieren langer goed. Bekijk ook het bewaaradvies op de doos van de eieren bij aankoop. Bewaar eieren liever niet in de deur van de koelkast, omdat de temperatuur daar te veel schommelt.
Gekookte eieren bewaar je ook in de koelkast. Na het koken kan je de eieren nog een week in de koeling bewaren. Het kan wel voorkomen dat de eieren van binnen iets verkleuren. Het lekkerst is natuurlijk een vers gekookt eitje.
Voor mensen die zich in een risicogroep bevinden, zoals zwangere vrouwen, ouderen en zieken, wordt geadviseerd een hardgekookt ei te eten. De kans dat eieren besmet zijn met salmonella is klein, maar door verhitting wordt de eventueel aanwezige salmonellabacterie gedood. De kooktijd voor een hard gekookt ei is 8 tot 10 minuten afhankelijk van de grootte van het ei en de te koken hoeveelheid eieren.
Voor eieren die je wil gaan verven is het ook aan te raden om deze hard te koken.
Werk je voor een bedrijf of organisatie? Bekijk dan wat er in het beleid van jouw organisatie staat over een zacht gekookt eitje. Wanneer iemand bij het paasontbijt graag een zacht gekookt eitje wil, dan is dit vaak wel mogelijk voor één persoon. Er is dan een klein risico op een salmonellabesmetting. In de Hygiënecode waar je mee werkt staat hier vaak ook meer informatie over.