Wetswijziging geeft duidelijkheid over het vermelden van kruisbesmetting van allergenen

Per 1 januari 2024 is er nieuwe wetgeving over het vermelden van allergenen op het etiket van verpakte producten.

Wanneer er een product wordt ingekocht bij een leverancier, dan ziet u op de ingrediëntenlijst welke allergenen er in zitten (van de 14 verplicht te vermelden allergenen). Er mogen dus geen allergenen in het product voorkomen die niet in de ingrediëntenlijst staan. De allergenen staan opvallend vermeld, bijvoorbeeld dikgedrukt of in hoofdletters. Iemand met een voedselovergevoeligheid moet op dit product kunnen vertrouwen. Wanneer een fabrikant bijvoorbeeld rijstwafels produceert, maar daarnaast ook een product met sesam, dan moet de fabrikant er alles aan doen om kruisbesmetting te voorkomen. Toch is in de praktijk niet altijd 100% te voorkomen dat een product volledig allergeenvrij is. Een ingrediënt van een product kan bijvoorbeeld ook voor de productie al besmet zijn met een allergeen. Er zijn dan dus sporen van een allergeen aanwezig, maar dit allergeen is geen ingrediënt of hulpstof.

Veel fabrikanten informeren nu al over sporen van allergenen. Ze gebruiken daarvoor verschillende termen, zoals “kan sporen bevatten van [naam allergeen]” of “gemaakt in een fabriek waar ook [naam allergeen] wordt verwerkt”. Met de nieuwe wetgeving is er meer duidelijkheid gekomen. Er is een vaste methode van vermelding vastgelegd en er zijn referentiedosis vastgelegd. De referentiedosis geeft aan wanneer een fabrikant wel of niet moet melden over sporen.

Wat verandert er precies?

Vanaf 1 januari 2026 staat de vermelding van sporen van allergenen nog maar op twee manieren op verpakking:

  • Kan …. bevatten. (bijvoorbeeld:  ‘Kan sesam bevatten’)
  • Niet geschikt voor …. (bijvoorbeeld:  ‘Niet geschikt voor mensen met een pinda-allergie’)

Fabrikanten mogen hier nu al mee starten, maar per 1 januari 2026 moeten alle verpakkingen zijn aangepast. Alle andere methodes van het vermelden van sporen van allergenen zult u in de aankomende periode dus nog wel eens tegenkomen, maar na 1 januari 2026 niet meer.

Kan iemand met een voedselovergevoeligheid dit product nog eten?

De vermelding van sporen van allergenen is belangrijk voor iemand met een ernstige voedselallergie. Sommige mensen reageren al op een heel klein beetje van een allergeen. De aangepaste wetgeving geeft voor hun duidelijkheid. Ze weten hierdoor wanneer ze een product wel of niet kunnen eten.

Werkt u bijvoorbeeld in een restaurant of winkel en iemand vraagt wat over allergenen. Dan weet je niet hoe heftig iemand zijn voedselovergevoeligheid is. Iemand met een intolerantie kan sporen van allergenen soms wel verdragen, maar iemand met een ernstige voedselallergie niet. Het advies is om dit na te vragen. Door de betere vermelding van kruisbesmetting op de verpakking kunt u beter rekening houden met uw klant of bezoeker.

Het aanpassen van de etiketten van verpakte producten

Bent u zelf leverancier of fabrikant van verpakte producten? Dan moet u dus per 1 januari 2026 voldoen aan deze nieuwe regelgeving voor etikettering. U mag dus niet zomaar op de verpakking plaatsen dat er sprake is van sporen, maar u moet zich houden aan de referentiedosissen. Heeft u hulp nodig bij het maken van een etiket, neem dan contact met ons op.

Bron

Gerelateerde producten